Fysio Vitaliteit

Bewegen met een longziekte

Ondanks dat het in het begin onwennig kan aanvoelen, omdat je misschien benauwder wordt, levert het op de lange termijn veel op om te bewegen wanneer je een longziekte hebt.

De fysiotherapeut van MIJNvitaal is er voor opgeleid om je te begeleiden bij het bewegen en houdt je goed in de gaten. Door te bewegen verbeter je de kwaliteit van je dagelijks leven enorm. Je spieren worden getraind en je conditie verbetert. Hierdoor ben je minder moe en herstel je sneller van een griep of verkoudheid. Bij een inspanning van een half uur per dag, minstens 5 dagen per week merk je deze positieve effecten al.

Er zijn verschillende manieren om te bewegen bij een longziekte;
- fietsen
- zwemmen
- tuinieren
- wandelen naar de supermarkt
- trap nemen in plaats van de lift
- hond uitlaten
- dansen
- huishoudelijke klusjes (ramen lappen, stofzuigen)
- yoga, golfen, pilates

Neem de tijd om op te starten, een warming up is echt heel waardevol om langer te kunnen blijven bewegen. Probeer zo veel mogelijk schone lucht op te zoeken die je ademhaling zo min mogelijk belemmert. Bij warm weer is het aan te raden om voor 12 uur en na 20 uur naar buiten te gaan in verband met de luchtkwaliteit. Bedenk dat elke stap er een is en dat je elke keer je lichaam traint om een stukje meer te kunnen. Sommige dagen vallen zwaarder dan anderen en dat is oké! Laat je niet uit het veld slaan en ga niet bij de pakken neer zitten. Pas wat Mindfulness toe en zorg voor jezelf.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!

 

longfonds.nl