Oedeemtherapie

De oedeemfysiotherapeut behandelt mensen die last hebben van abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Dit wordt ook wel een “oedeem” of “lymfoedeem” genoemd. Je kunt hierdoor vervelende klachten hebben zoals pijn, vermoeidheid of beperkingen in het dagelijks functioneren. De oedeemfysiotherapeut kan dit behandelen.

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemfysiotherapie, ook wel lymftherapie of lymfedrainage genoemd, is een speciaal soort fysiotherapie. Deze therapie wordt regelmatig ingezet na behandeling van kanker of bij problemen met spataderen. De oedeemfysiotherapeut probeert met oefeningen en hulpmiddelen de afvoer van vocht te stimuleren. Vaak werkt de oedeemfysiotherapeut samen met oncologen of andere specialisten.

De therapeut
Ron Valkenburg is fysiotherapeut en oedeemtherapeut bij MIJNvitaal Fysiotherapie in Almere. Ron heeft zijn studie Oedeemtherapie afgerond aan het Therapeutisch centrum de Berekuyl. Daarnaast heeft hij mogen werken voor deze organisatie en praktijkervaring mogen opdoen. Ron heeft zijn kennis verder uitgebreid met een aanvullende opleiding dryneedling van dezelfde organisatie. Andere cursussen staan in de planning voor 2020/2021. Samenwerking staat centraal bij zijn begeleiding en is vooral belangrijk bij een revalidatietraject.