Fysio Vitaliteit

Mindfulness bij pijn

Dr. Jon Kabat-Zinn vermoedde dat aandachtgerichte meditatie de patiënten zou kunnen helpen meer grip te krijgen op hun pijn, het verdriet daarover en hun zorgen over de toekomst. In zijn benadering stond 'het ontwikkelen vna de kwaliteit van aandacht' centraal. Zijn aanpak pakte positief uit, met verrassende resultaten tot gevolg; de fysieke klachten van de patiënten namen af en bovendien voelden ze zicht geestelijk een stuk beter. Het door Kabat-Zinn ontwikkelde 'Mindfulness Based Stress Reduction Program'(MBSR) werd als standaard ingevoerd in het ziekenhuis en is inmiddels wereldwijd een gerespecteerde en wetenschappelijk erkende benadering bij chronische pijn. 

Voordelen van een mindful leven
- minder stress en beter kunnen omgaan met stresserende gebeurtenissen
- minder piekeren
- concentratie en prestaties worden beter en je werkt effectiever
- beter ontspannen en slapen
- groter zelfvertrouwen
- meer empathie en compassie
- positiever zelfbeeld
- positiever wereldbeeld
- minder angst
- gelukkiger, energieke en vitaler
- gezondheid gaat vooruit door een beter immuunsysteem en betere gewoontes

Mindfulness werkt net zo goed als antidepressiva, blijkt uit onderzoek van de Oxford University
Mensen die vaker dan drie keer een depressie hebben gehad, hebben na een mindulnesstraining 50% minder kans op terugval in een depressie

GA TERUG NAAR DE BRON
Er zijn 2 bronnen van lijden en pijn: de wereld om je heen én jouw reactie daarop. De eerste bron is niet te vermijden, maar de tweede wel. Die is verantwoordelijk voor zo'n 75% van de pijn die je ervaart.

VAN DOEN NAAR ZIJN
Wanneer je veel op de automatische piloot doet, sta je continu in de 'doe'-modus. Als je mindulness toepast kom je in de 'zijn'-modus door je eigen lichaam te gebruiken, bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen.

MINDFULNESS EN DE ALLEDAAGSE DINGEN
Elke dag kun je meditaties uitoefenen, zoals ademhalingsoefeningen, zodat je de dag bewuster meemaakt en aandacht schenkt aan het hier en nu. Ook in je sport en werk kun je dit toepassen.

Ook tijdens je behandeling fysiotherapie of het werken aan je vitaliteit kun je mindfulness toepassen om zo nog meer uit jezelf te halen. Bij MIJNvitaal schenken we extra aandacht hieraan, bel voor meer informatie!

 

mindful.org, goodhabitz.com