Fysio FysioFIT oefenLOKAAL

Waarom blijven bewegen bij kanker tijdens en na intensieve behandelingen?

Zelfs wanneer mensen met diagnose kanker uitgerust zijn, komt vermoeidheid vaak voor. In sommige gevallen duurt het maanden nadat de behandeling is gestopt. Verantwoord actief blijven kan vermoeidheid helpen verminderen.

Een laag aantal rode bloedcellen en/of hemoglobine (bloedarmoede) is een andere vaak voorkomende bijwerking van kankerbehandeling. Een symptoom van bloedarmoede is onverklaarde vermoeidheid. In combinatie met goede voeding kan lichaamsbeweging de bloedarmoede te lijf gaan. Probeer bij milde of matige bloedarmoede een oefenprogramma met lage intensiteit en geleidelijke toenames in intensiteit en / of duur. Als de bloedarmoede ernstig is, vraag dan uw arts of u lichaamsbeweging moet vermijden totdat deze verbetert.

Stemmingswisselingen zoals angstig of depressief voelen tijdens en na de behandeling komt vaak voor. Door lichaamsbeweging worden de hersenen aangemoedigd om chemicaliën (endorfines) te produceren die uw humeur kunnen verbeteren. Fysieke activiteit onder begeleiding kan bijdragen aan het verbeteren van uw kwaliteit van leven, zoals lichaamsbeeld/zelfrespect, welzijn, seksualiteit, slaapstoornissen, sociaal functioneren, angst, vermoeidheid en pijn.

Als u uw spieren tijdens en na de behandeling niet zo vaak gebruikt als normaal, kunnen ze verzwakken en minder sterk worden. Het verliezen van spierkracht is ook een bijwerking van sommige soorten hormoontherapie en behandeling met steroïden. Krachttraining helpt je spieren sterker te maken.

Radiotherapie van de borst en sommige soorten chemotherapie en gerichte therapiegeneesmiddelen kunnen de hartspier beschadigen en het risico op hartproblemen (hart- en vaatziekten) verhogen na de behandeling. Aerobe activiteiten kunnen het risico op hartproblemen op de lange termijn helpen verminderen.

Kanker en de behandeling ervan, met name radiotherapie, kunnen langdurige effecten hebben op de botsterkte. Een vroege menopauze en sommige soorten hormoontherapie kunnen er ook voor zorgen dat botten verzwakken en gemakkelijker breken (osteoporose). Oefeningen waarbij u uw eigen lichaamsgewicht moet ondersteunen, helpt uw ​​botten sterk te houden.

Als u vroeg in de behandeling met een trainingsprogramma begint, kan het risico op het ontwikkelen van lymfoedeem, dat zwelling van een deel van het lichaam, zoals een arm of been, kan veroorzaken, verkleinen. Als u lymfoedeem heeft, kan een oedeemfysiotherapeut u helpen bij het opstellen van een oefenplan.

Probeer intensiteit en frequentie aan te passen. Sommige cliënten vinden dat kortere, frequente aerobe sessies beter beheersbaar zijn; anderen geven meer de voorkeur aan krachttraining. Wanneer cliënten conditie en kracht verliezen kan de vermoeidheid toenemen en overige klachten doen verergeren. Door wat oefeningen met een lage intensiteit te doen, kunt u uw conditie en kracht behouden.