Fysio Vitaliteit

KANS op RSI?

RSI; een hele bekende term waar iedereen wel eens mee te maken heeft gekregen of voor is gewaarschuwd. Tegenwoordig kent dit fenomeen een nieuwe naam; KANS. 'Klachten aan de arm, nek en/of schouder', is een betere term dan 'repetitive strain injury' omdat de klachten niet per definitie ontstaan vanuit veelvuldige herhaalde bewegingen. Het ontstaan van deze klachten kan zowel werkgerelateerd als sportgerelateerd zijn in tegenstelling tot wat men hiervan denkt te weten. In de volksmond krijgen deze klachten vaak de volgende benamingen: muisarm, tablet-nek, app-duim en smartphone-pols. Specifieke klachten binnen dit spectrum zijn de 'tennis-arm', 'golf-arm' en peesontsteking.  

Voorbeelden van activiteiten waardoor KANS ontstaat zijn lang achter de computer zitten in een verkeerde houding, werken aan de lopende band, schilderen, sporten als golf, tennis, maar ook krachttraining. De kans dat je KANS ontwikkelt is groter wanneer je een vrouw bent in mindere lichamelijke conditie, met veel werkdruk en weinig afwisseling in de dagelijkse werkzaamheden. 

Symptomen zijn:

  • Pijn en/of stijfheid in de nek, arm en/of schouder
  • Krachtverlies
  • Tintelingen

Deze symptomen

  • Ontstaan geleidelijk en worden steeds erger
  • Verergeren door spanning en drukte
  • Verergeren bij een aanhoudende houding of herhaaldelijke inspanning  

 

Ga met dit soort klachten snel naar de huisarts of fysiotherapeut. Vroegtijdig ingrijpen kan verergering van de klachten voorkomen. De fysiotherapeut maakt een behandelplan waarin aandacht wordt bested de verhouding van de belasting en de belastbaarheid van jouw lichaam. Er wordt gewerkt aan beweeglijkheid en de conditie, maar ook de werkhouding en werkdrukte krijgen de nodige aandacht. Al met al is dit een klacht die voortkomt uit meerdere factoren en ook van invloed is op meerdere factoren in je leven.