Fysio

Achillespees tendinopathie

De achillespees is de sterkste pees in het lichaam en verbindt de kuitspier met het hielbeen. Tijdens het lopen gebruik je deze, maar tijdens hardlopen, springen en sporten wordt de achillespees echt op de proef gesteld. Wanneer je een pees op die manier gebruikt heb je ook kans op overbelasting of acute schade. 

Vroeger werd deze blessure vaak onterecht een ‘achillespeesontsteking’ genoemd. Bij een tendinopathie van de achillespees kan er sprake zijn van een ontsteking maar dat hoeft niet. Bij deze blessure gaat het om een beschadiging aan het peesweefsel. Dit kan plaatsvinden in het middengedeelte of op de aanhechting van de pees op het hielbeen.

De symptomen zijn als volgt:

  • Pijnlijke achillespees of -aanhechting op het hielbeen.
  • In het begin treden de pijnklachten na het sporten in. Later kunnen de klachten ook tijdens het sporten of zelfs continu aanwezig zijn. 
  • Directe druk op de pees of aanhechting is pijnlijk.
  • Pijn bij het op de tenen staan, springen of hinkelen.     
  • Verdikking van de pees.

 

Klachten aan het middengedeelte van de pees zijn sneller verholpen dan klachten aan de aanhechting. Klachten ontstaan geleidelijk na belasting op langere termijn. Dit hoeft niet bijzonder zwaar te zijn, hardlopers hebben bijvoorbeeld een verhoogde kans op deze klacht. Het behandeltraject bij de fysiotherapeut duurt zo'n 12 weken en is heel effectief. Vooral wanneer men vroegtijdig aan de bel trekt kan verergering worden voorkomen. Stel bij dit soort klachten een telefoontje naar de fysiotherapeut niet uit. Bij ons krijgt u altijd vrijblijvend telefonisch advies. Ook wanneer een bezoek aan de huisarts aan te raden is zullen we dat meteen benoemen. Herstel staat bij ons centraal, niet alleen door onze behandelingen. 

Stel je vragen via de telefoon, whatsapp of Facebook, zie de links hieronder.