Fysio

Whiplash

Whiplash betekent letterlijk zweepslag, geen onbekende term in de fysiotherapie, denk maar aan zweepslag in je kuit. Waarom denken we bij dit woord meteen aan de nek?

Zoals in de welbekende reclame voor een verzekeraar met 2 hele bekende juristen te zien is treedt een whiplash vaak op bij een kopstaart-botsing. De plotselinge beweging van achteren en vervolgens explosief naar voren veroorzaakt vaak veel pijn terwijl er niet persé spierschade hoeft op te treden. Men kan jarenlang last houden van een whiplash. Dat is ook een van de redenen dat een whiplash populair is om te claimen (in Amerika), men kan langdurig niet arbeidsinzetbaar zijn en daardoor inkomen mislopen. Gelukkig wordt er bij ons veel door verzekaars gedekt en kan je snel en makkelijk bij een fysiotherapeut terecht die je kan helpen om zo snel mogelijk te herstellen.

Een whiplash ontstaat altijd als gevolg van een trauma, zoals beschreven een auto ongeluk, maar ook door vallen, een voorwerp op het hoofd krijgen, paardrijden, botsauto's of een vechtpartij of ander geweld. De term whiplash roept dan ook onmiddelijk negatieve gevoelens op en kan ook een negatieve uitwerking hebben op de patiënt.
Naast de verwachte nekpijn zijn ook deze symptomen aanwezig bij een whiplash:
- stijve nek
- hoofdpijn
- overgevoeligheid voor licht
- tranende ogen
- verminderd gezichtsvermogen
- angst
- duizeligheid
- pijn in schouder en arm
- vermoeidheid
- depressie
- irritatie en stress
- slapeloosheid
- doof gevoel in hand, prikkelingen of tintelingen
- concentratieproblemen

Zoals te lezen raakt een whiplash bij een mens dus veel meer dan enkel de nek. Het is zeer aan te raden om zo snel mogelijk je huisarts in te lichten bij het vermoeden van een whiplash. Omdat uitgesloten moet worden dat er iets gebroken of gescheurd is dienen er foto's gemaakt te worden. De behandeling van de fysiotherapeut is er in eerste instantie op gericht om de pijn te verminderen, waarna de functies aan bod komen. Hierna wordt er langzaam opgebouwd naar het normaal deelnemen aan dagelijkse activiteiten. Het herstel verloopt in het algemeen binnen zo'n 3 maanden, maar kan in gevallen langer duren. Neem bij acuut trauma altijd eerst contact op met uw huisarts of spoedpost. Voor het vervolg van de behandeling helpen wij u graag verder!