Fysio

Lipoedeem

Lipoedeem komt vooral voor bij vrouwen en wordt meestal pas zichtbaar aan het einde van de puberteit. Het betreft een aandoening van het vetweefsel waarbij ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van de heupen, dijen, knieën en onderbenen zichbaar wordt. De naam lipoedeem komt doordat de vetcellen ook vocht aantrekken. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie; het doet zich voor aan beide kanten van het lichaam en het kenmerkende verschil van lymfoedeem is dat de voet- en handrug, pols en enkels niet worden aangetast, er is dus sprake van een duidelijke grens van de omgeving waar de vetcellen zich ophopen.

De oorzaak van lipoedeem is niet bekend. Een combinatie met lymfoedeem (lipolymfoedeem) is mogelijk maar hoeft niet. Bij lipoedeem blijkt vaak sprake te zijn van een minder sterk bewegingsapparaat. Dat houdt in dat de banden van enkels, voeten en knieën zwak zijn, het bindweefsel is slapper en er is sprake van verminderde spierkracht. Dit staat een juiste huiding in de weg.

Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van lipoedeem zijn:

  • Hormonale factoren
  • Overgewicht
  • Teveel of verkeerd eten
  • Te weinig spierarbeid en/of te lang zitten of staan
  • Aanwezigheid van lymf- of veneus oedeem`

Klachten
Een pijnlijk, gezwollen gevoel in het aangedane lichaamsdeel. De huid is gevoelig voor druk van buiten af. Ook voelt het aangedane deel koud aan. De klachten nemen toe in de loop van de dag en vooral bij warmte. Moeheid en verminderde lichamelijke inspanning is een andere veelvoorkomende klacht. Men is zich er vaak niet van bewust dat de spieractiviteit verminderd is. Naast de lichamelijke klachten is het ook een psychische zware aandoening waarbij regelmatig in eerste instantie onterecht de diagnose obesitas of vetzucht wordt gesteld. Doordat men middels de behandelingen hiertegen geen oplossing vind kan men zich echt radeloos voelen. Zeker omdat de periodes waarin lipoedeem zich laat zien vaak al belastend zijn voor vrouwen (puberteit, zwangerschap en overgang) en men ook te kampen heeft met een negatief zelfbeeld door de verdikkingen.

Voorbeelden van behandelingen
Zoals bij alle aandoeningen is een behandelplan altijd persoonlijk, maar de volgende onderwerpen komen hierin naar voren:

  • Beperking van overgewicht; overgewicht verergerd de klachten en kan op de aangedane plaatsen vrijwel niet ongedaan gemaakt worden.
  • Voldoende lichaamsbeweging
  • Steunkousen
  • Lymfdrainage
  • Langdurige follow-up, begeleiding, objectieve effectmeting (zowel omtrek, gewicht en spierkracht) en zorgvuldige documentatie om te kijken of een behandelplan effectief is

Neem vrijblijvend contact op met MIJNvitaal om jouw wensen en doelen te bespreken!