Fysio

Dry Needling

De fysiotherapeut start met een gesprek en een onderzoek om uw klachten in kaart te brengen. De spieren die de pijn veroorzaken worden onderzocht en specifiek wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking. Het doel van Dry Needling is het opheffen van de spierverhardingen. Met een naaldje wordt er gericht geprikt in de spierverharding. De prik voelt u niet of nauwelijks, de korte aanspanning/kramp die ontstaat wel, maar deze pijn verdwijnt meestal direct. Het kan ook voorkomen dat u wat gaat transpireren en u zich even vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel.

Afhankelijk van de ernst van uw klacht en uw lichamelijke reactie op de behandeling is het mogelijk dat u na de behandeling een zeurderige pijn voelt. Dit kan ongeveer twee dagen aanhouden. Hierna verdwijnt dit ook en zullen uw spieren soepeler aanvoelen. Het is mogelijk dat uw klacht met één keer prikken niet volledig verholpen is. Een herhaling van de behandeling is dan nodig.

Met Dry Needling worden spierverhardingen (myofasciale triggerpoints) ontspannen d.m.v. de spier aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt en wordt gewerkt vanuit het energetische concept. Bij Dry Needling worden kortdurend enkele spieren behandeld. Vandaar dat Dry Needling behoort tot het werkgebied van de fysiotherapeut.

Triggerpoints ontstaan o.a. door:

•         overbelasting (sport of zwaar werk)

•         een ongeluk

•         langdurig afwezigheid van beweging bijvoorbeeld bij een zittend beroep of gips

•         ziekten

•         chronische infecties en allergieën

•         stress

•         slaaptekort

Triggerpoints uiten zich o.a. als volgt:

•         bewegingsbeperking en stijfheid in de spier

•         pijn in de spier met/zonder uitstraling

•         verminderde kracht bij het aanspannen van de spier

•         verspreiding van pijn naar andere delen van het lichaam

Spierverkrampingen kunnen vanzelf verdwijnen, maar soms blijft de pijn en is een Dry Needling behandeling nodig. Myofasciale Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in spieren die aanvoelen als pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaken van pijnklachten in het menselijk lichaam.

Opleiding

Niet iedere fysiotherapeut mag zomaar Dry Needling toepassen. In de praktijk betekent dit dat een fysiotherapeut scholing moet hebben gevolgd en geregistreerd moet zijn om Dry Needling veilig en kundig toe te kunnen passen.

Kosten

Dry Needling maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie vallen ook de kosten voor Dry Needling hieronder.