Fysio

COPD


COPD kenmerkt zich door een chronische obstructie van de luchtwegen. Bij COPD is het slijmvlies langere tijd ontstoken en overtollig slijmvorming doet zich voor. De luchtwegen verliezen hun stevigheid en de longen worden minder rekbaar. Een verkoudheid, rookrijke ruimtes, herhaaldelijke infecties van de luchtwegen, prikkelende stoffen zoals bijvoorbeeld uitlaatgassen verergeren de ontsteking. Problemen als kortademigheid, piepende ademhaling, vermoeidheid, hoesten, opgeven van slijm, hoofdpijn of overbelaste ribben kunnen zich voordoen.

De mens is gemaakt om te ademen, het is een zeer belangrijke vitale functie en wij merken al snel wanneer ademhalingsproblemen zich voordoen. Mensen met COPD ervaren minder lucht, komen adem tekort en moeten dagelijks diverse activiteiten meerdere keren tijdelijk staken. Moeite met traplopen, fietsen, een benauwd gevoel en ophoesten van slijm doen zich voor. Afname in spierkracht, conditieverlies, mindere sterke botten en verlies van spiermassa ontstaan door inactiviteit. Een luchtweg probleem vormt een groot probleem in het dagelijks functioneren. De angst voor verergering klachten, een verminderd vertrouwen in de bewegingsmogelijkheden of een gebrek aan inzicht hierbij vormen een kans op verergering van COPD.

Fysiotherapie bij COPD


MIJNvitaal doorbreekt inactiviteit en bewegingsarmoede en verbeterd de lichaamsfuncties met deskundige trainingen, begeleiding, beweegadviezen- en leefstijladviezen afgestemd op uw persoonlijke situatie. Achteruitgang van de conditie willen wij voorkomen door het lichaam preventief in conditie en balans te houden. Zwaardere inspanningen verergeren de klachten van COPD en daarom helpen wij u met het zoeken naar de juiste balans tussen inspanning- overspanning- en ontspanning. Hierdoor kunt u zelf vaker een betere en juiste inschatting maken bij diverse activiteiten in het dagelijks leven. Door meer bewegen is de vraag naar zuurstof vanuit de spieren minder. Met training van de juiste spieren gaat het al beter.

Wat kunt u verwachten

  • Actievere leefstijl: Spieren worden sterker met een effectief beweegprogramma
  • Evacuatie van slijm gaat beter met de juiste adviezen en technieken
  • Meer energie en minder vermoeidheidsverschijnselen
  • Meer ontspanning met ademhalingsctechnieken
  • De gevolgen van medicatie voor de gezondheid worden verminderd door meer beweging, training, coaching en leefstijladvies.
  • Verbeterde kwaliteit van leven