Manuele lymfetherapie

‌Welke therapiemogelijkheden zijn er?
Oedeemtherapie in Almere-buiten bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

MIJNvitaal Compressietherapie

Door middel buisverband windeling en het aanleggen van bandages wordt van buiten af een continue druk uitgeoefend en aangebracht die het uittreden van vocht beperkt en afvoer van lymfe ondersteunt.

De bandages leggen wij aan als er nog een stabielere situatie valt te in de waterhuishouding.en stopt wanneer dit is bereikt.

Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

Oefentherapie van Mijnvitaal
Een belangrijk aspect van de afvoer is de “spierpomp”. Tijdens het aanspannen van bijvoorbeeld de kuitspieren of buikspieren (vooral in de benen) worden de aders en lymfebanen even dicht geknepen en worden zowel bloed en lymfe omhoog gestuwd.

Doordat in de aders en lymfebanen kleppen aanwezig zijn, kan het bloed en vocht alleen maar naar boven richting het hart gaan.

Manuele lymfedrainage

Bij MIJNvitaal is dit een specifieke massagetechniek toegepast door de oedeemfysiotherapeut die erop gericht is op de verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van specifieke manuele technieken kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is zodat het daar vandaan in de circulatie kan worden opgenomen. Ook zijn er specifieke handgrepen om fibrotische verhardingen in het weefsel los te maken.